Ako tražite za sebe ili svoje dijete rekreacijski sport koji ne zahtjeva skupu opremu niti zavidnu fizičku formu – ne morate dalje tražiti – SK Stars i stolni tenis je idealan izbor!

 

Stolni tenis jedan je od najraširenijih sportova. Svatko tko isproba ping-pong, brzo postane ovisan i prvom prilikom ponovno uzima reket u ruke.

Ono što ovaj sport čini tako pristupačnim i zanimljivim je to što ga može igrati svatko bez obzira na godine i fizičke predispozicije (ako govorimo o rekreativnoj igri), te što ne zahtjeva velika ulaganja u opremu. Stolni tenis idealan je izbor i za razne rekreativce koji se iz određenih razloga (motorika nogu slabi) više ne mogu baviti drugim omiljenim sportovima kao što su nogomet, košarka, tenis…

 

6 razloga zašto biste već danas trebali zaigrati stolni tenis:

 

1. Jednostavnost
Za stolni tenis potrebni su samo stol, mrežica, reketi i loptice. Igrati možete protiv jedne osobe ili u parovima. Pravila su jednostavna i nije potreban veliki prostor.

 

2. Fizičke koristi
Stolni tenis je odlična kardio aktivnost koja troši kalorije i poboljšava opću formu i zdravlje! Već početničkim igranjem možete u sat vremena potrošiti 200-350 kcal. Kod naprednijih igrača, koji su znatno brži i imaju snažnije udarce i veću eksplozivnost, potrošnja kalorija se penje do 500kcal na sat. Tijekom igre aktivira se cijelo tijelo, a najznačajniji je rad nogu pa su te mišićne skupine izloženije naporu. Osim kvadricepsa, listova i abduktora, aktiviraju se i mišići trbuha, ramena, biceps, triceps – cijelo tijelo je u pokretu! Ova igra poboljšava koncentraciju, kontrolu pokreta i fleksibilnost a pozitivno utječe i na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Unaprijeđeni refleksi su rezultat brze izmjene udaraca na vrlo kratkim udaljenostima. Poboljšavaju se fini pokreti mišića (npr. trzaj iz zgloba) kao i kompliciraniji koordinirani pokreti čitavog tijela (npr. udarac iz kuka). Igra se ističe eksplozivnim pokretima tijela i brzim povratkom u prvobitni položaj, usljed čega dolazi do brzog razvoja mišića pokreta.

 

3. Odličan je sport za djecu i starije ljude
Preporučuje ga se svim starosnim skupinama, bez obzira na trenutnu formu. Kod starijih ljudi usporava procese opadanja kognitivnih funkcija, popravlja reflekse, koordinaciju očiju i ruke, mentalnu budnost i brzinu kretanja i promjena smjera. Djeca, da bi se bavila njime, ne moraju imati visoku razinu fizičkih predispozicija kao za neke druge sportove. Stolni tenis je kompleksan sport koji razvija sve najvažnije motoričke sposobnosti i koordinacijske vještine. Dobar je sport za djecu jer nema fizičkog kontakta, nema nerješivih problema u igri, potiče se smirenost, koncentracija u igri i natjecanje. Pogodan je i kao sport za osobe s posebnim potrebama te osobe s visokim stupnjem invaliditeta (učenici u kolicima).

 

4. Minimalan rizik od ozljede
U stolnom tenisu nema nikakvog fizičkog kontakta koji bi mogao dovesti do eventualnih padova, udaraca i ozljeda, ne koriste se teški rekviziti – samo malena loptica teška nekoliko grama. Rizik je zaista sveden na minimum. Čak se i preporučuje igrati stolni tenis, ako imate bolne zglobove ili se oporavljate od ozljede zgloba.

 

5. Druženje
Bez obzira igrate li kod kuće s prijateljima ili u parku ili klubu, stolni tenis potiče zajedništvo, komunikaciju i kolegijalnost, bez obzira na godine. Zabavan je i zbližava vas s prijateljima.

 

6. Mentalne koristi
Mnogi stručnjaci i treneri stolnog tenisa ističu kako ovaj sport osim tijela aktivira i duh odnosno um. Pokreti i reakcije su brze te se um mora fokusirati na igru. Opravdano se opisuje i kao „brzi šah“. Sposobnost koncentracije na primjenu određene taktike je od koristi za sve uzraste.

 

Stolni tenis odličan je lijek protiv negativne energije i stresa, svakako isprobajte ako već niste!